Over de film
De film vertelt de kleurrijke en vrolijke geschiedenis van het Amsterdamse narrenschip Azart ofwel The Ship of Fools, dat ruim 30 jaar over de wereld voer om vrolijkheid te brengen. Met aan het roer de bedenker van dit varend kunstwerk: kapitein en acteur August Dirks, die ruim 30 jaar op de Azart woonde en werkte.

Het Amsterdamse Azartplein is genoemd naar deze zottenschuit. Kapitein August wilde de VOC-route varen, zei hij, maar dan wel op een andere manier. “Niet om te stelen en te kelen, maar om te spelen en te delen.” Inmiddels gestrand – letterlijk- op een Zuid-Amerikaans strandje, waar het wonderlijke verhaal nog altijd verder gaat, onder leiding van een lokale theatergroep.

Kapitein August: “Omdat het schip veelal buitengaats en zonder subsidies of veel geldmiddelen rondvoer, zijn weinig Amsterdammers ervan op de hoogte dat Azart het allerlaatste zeeschip is dat vanaf het KNSM­ Java­-eiland de wereldzee bevoer. Ja, dat Azart de betekenis heeft van de riskante bezieling waarmee je alles op het spel te zet, kortom, van diezelfde begeestering van de Amsterdamse zeelui waaraan Amsterdam haar kosmopolitisme en het eiland haar ontstaan te danken heeft. Amsterdammers verdienen het te weten dat het plein naar deze levenshouding genoemd is. Ze verdienen het te weten hun plein genoemd is naar een geschiedenis die nog lang niet is afgelopen maar die nog dagelijks geschreven wordt door artiesten, bewoners en kinderen op een ver strand aan de Grote Oceaan.


Vrolijkheid brengen aan de mensen is voor de kapitein het belangrijkste doel geweest. Zoals August zelf zegt: ‘Ik wilde een narrenschip optuigen om de wereld mee rond te varen en de lof der zotheid te bezingen’.
Tot 2020 heeft het schip honderden steden bezocht en opgevrolijkt met theatervoorstellingen. Na 33 jaar vrije vaart maakte het schip een allerlaatste reis. Op wielen, 150 meter over het strand van een Ecuadoriaans vissersdorp. ‘Het schip der zotten’ was op weg naar Australië, maar toen de pandemie uitbrak en ernstige ziekte werd vastgesteld bij schipper August zette het schip koers richting een laatste ligplaats.
In de film volgen wij August in zijn missie om het schip een laatste bestemming te geven. Hij bezoekt oude vrienden en familie in Nederland en blikt terug op zijn reizen. Omdat August altijd filmmakers aan boord had, konden we een kleurrijk overzicht maken van de wonderlijke geschiedenis van het theaterschip. Een schip dat voor zovelen een bron van inspiratie is en symbool staat voor het verwezenlijken van dromen. Het credo was: ‘Doe het gewoon. Kom en maak kunst’. Voor velen bleek het een springplank naar een professionele loopbaan in de kunstwereld.

Het KNSM-eiland was jarenlang de vaste basis van de Azart. Het narrenschip vervulde een dusdanig belangrijke sociale rol dat men in 1994 besloot om de plaats waar het schip meestal lag aangemeerd het Azartplein te noemen.
Kapitein August: ““Om een Zottenschuit dertig jaar te kunnen runnen kan je helemaal geen zot zijn. Om je doel te bereiken moet je Laveren – dat is zo hoog mogelijk tegen de wind op te zeilen en dat in een permanente zig-zag beweging. Dat is zoiets als Je Eigen Weg Zoeken Temidden Van De Moeilijkheden.”
.

Lees meer over de makers
Wanneer en waar te zien
Ga naar gastenboek