Over de filmmakers


Annike Kaljouw
Vanaf 2017 volg ik het schip met mijn filmcamera. In Kaap-Verdië zag ik hoe snel August contact legde met de lokale bevolking en hoe het schip een magnetische kracht uitoefende op zoveel verschillende mensen. August raakt een universele snaar.
In een wereld waar veel bepaald wordt door geld en economisch succes, heeft August niet gekozen voor een leven in luxe. Hij wilde de VOC-route varen, zei hij. Maar dan wel op een andere manier:
“Ditmaal komen we niet om te stelen en te kelen, maar om te spelen en te delen.”
Het raakte mij om te zien hoeveel vrolijkheid en verwondering het schip teweegbracht bij iedereen die het kwam bezoeken. En nog steeds: want het ligt nu parmantig op een Ecuadoriaans strandje en doet dienst als theater.
Het schip dat symbool staat voor het waarmaken van dromen, verbinding met de wereld om je heen en eigenzinnig avontuur.”


Masha Novikova
“Ik heb in de jaren ’80 op het schip gewoond en meegevaren. Ik nam alles serieus, alle problemen en obstakels leken me dramatisch. Van August heb ik geleerd om dingen anders te zien. Lichter. Alles komt vanzelf, zei hij vaak. Toch heb ik later veel documentaires gemaakt, die over oorlog, dictaturen, ellende en strijd vertellen. Dat was succesvol voor mijn carrière, maar zinloos voor de maatschappij: de oorlogen en ellende zijn niet verdwenen. Deze film is mijn eerste komische documentaire, waarin ik de lichtheid van het bestaan graag wil bezingen.”

Meer weten over de film? Interesse om de film te vertonen?
mail: info@hetgoudenoog.nl

Lees meer over de film
Wanneer en waar te zien
Ga naar gastenboek