PRESS 2017

20 Juli – Parool

Theaterschip Ship of Fools start inzameling voor reis naar Australië

Theaterschip Ship of Fools start inzameling voor reis naar Australië
© Azart Ship Of Fools

De Azart, Ship of Fools, het helblauwe schip dat sinds 2015 in de NDSM-werf ligt, vertrekt deze zomer richting Australië. De bemanning is een crowdfundingactie gestart om de reis te bekostigen.

Het is de langgekoesterde droom van kapitein August Dirks (63). Al sinds de doop van het varende theater had hij de reis naar het oosten voor ogen. “Volgens de Amsterdamse maritieme traditie varen we langs alle landen waar Nederland in koloniale tijd kwam. Maar dit keer niet om te stelen, maar te delen.”

Overal waar ze aanmeren – onder andere Ghana, Zuid-Afrika, Brazilië, India en Indonesië – zal de dwaze bemanning van de Ship of Fools hun podium op de kade bouwen om de ongetwijfeld stomverbaasde locals met hun ‘absurdistische komedie’ te amuseren.

Met de crowdfundactie hopen ze de eerste 20.000 euro voor de reis binnen te halen, wat net genoeg moet zijn de dieselkosten voor de tocht te dekken. Geld voor andere voorzieningen en eten zullen ze langs de verschillende kusten proberen te verdienen.

“Maar ook als we de crowdfundingactie niet rondkrijgen, gaan we,” zegt Dirks. Zijn volharding doet de naam van zijn schip eer aan. “Azard is een Russische term in gokspelen, dat ‘de hartstocht om alles op het spel te zetten’ betekent,” legt Dirks uit. “En daartoe zijn we bereid.”

Azartplein
Twee keer eerder is Dirks met zijn narrenschip de open zee opgegaan. Vanaf de eerste ligplaats het Azartplein, een plein dat zijn naam overigens dankt aan het drijvende theater, meerde hij in 1996 af in zijn eerste poging Australië te bereiken, om vijf jaar later wegens geldgebrek onverrichter zake terug te keren.

Van 2005 tot 2015 voer het schip met een gezelschap door de Middellandse Zee. Sinds de terugkomst van deze tocht ligt het schip in de NDSM-werf, waar het wekelijks podium is voor de meest eigenaardige feesten en voorstellingen.

De Australische kust wordt niet de eindbestemming van het reizende theater. Als het aan Dirks ligt gaan ze vanaf daar te land verder; eenmaal aangekomen wil hij wielen onder de boot monteren om zo als een rijdende caravaan de reis door de Outback voort te zetten.

Voordat Dirks en zijn bemanning het ruime sop kiezen, organiseren zij van 13 juli tot 23 juli een afscheidsfestival op en rondom de boot, als bedankje voor Amsterdam en om nog wat extra geld op te halen voor de lange tocht oostwaarts.

19 Juli – AT5 Nieuws
19 Juli – AT5  Straten van Amsterdam

MUG January 5, 2017